Koszyk ze święconym na Wielkanocnym Stole

Święta wielkanocne czuć w powietrzu. To nie tylko zapach wszędobylskiej wiosny – to także zapachy tych potraw, które odpowiednio wcześniej należy przygotować, aby móc się nimi radować w czasie wielkanocnego śniadania. Wśród takich zapachów przyszło pracować komisji, która w niedzielę 22 marca oceniała koszyki wielkanocne w XIII Powiatowym Konkursie Potraw Regionalnych „Koszyk ze święconym na Wielkanocnym Stole”. W konkursie tym naszą gminę reprezentowały Koło Gospodyń Wiejskich z Brzączowic oraz Zespół Szkół im. Józefa Tischnera.

Na stole pań z Brzączowic, który pod względem smaków zyskał bardzo wysokie oceny, stanęły: mazurek kokosowy, jajka faszerowane, chrzanówka, swojska, niezwykle aromatyczna szynka, śledzie, wspaniałe sałatki. Nie zabrakło swojskiego chleba – a w koszyczku, który ozdobiony został obficie zielenią bukszpanu było wszystko, co w „święconce” winno się znaleźć: kiełbasa, szynka, masło, baranek, babka, chleb i oczywiście pisanki.

W konkursie, po raz pierwszy – co podkreślali organizatorzy – wzięli udział uczniowie z Zespołu Szkół z Dobczyc. To była druga szkoła, obok reprezentantów współorganizatora, którym jest ZS im. Średniawskiego w Myślenicach. Panie z kół gospodyń, które oglądały wypieczony przez naszych uczniów koszyk podkreślały, że ważne jest, iż młodzież chce podtrzymywać tradycje regionu.

Jury, oceniając koszyki, brało pod uwagę: regionalność, dbałość o tradycję, techniki zdobienia, ogólną ocenę wizualną koszyka, regionalny i tradycyjny charakter potraw na stole wielkanocny, sposób prezentacji stoiska. Smaki brzączowickiego stołu utrafiły w gusta komisji konkursowej, a koszyk, który wypiekły uczennice z Zespołu Szkół był – jak zaznaczyła Komisja – wyjątkowy. Co ważne – znalazła w nim swoje miejsce dobczycka Koza.

Koło Gospodyń Wiejskich z Brzączowic pojechało do Myślenic w składzie: Stanisława Płatek, Agnieszka Kiszka, Maria Żądło, Anna Kordula, Maria Płoskonka, Zofia Suder.

- W tych konkursach, w których bierzemy udział, nie jest tak ważne to, żeby wygrać, ale przede wszystkim, że się pokażemy, jako Koło Gospodyń, że zaprezentujemy co robimy – powiedziała nam Maria Żądło.

Zespół Szkół „Tischnera” reprezentowały uczennice: : Agnieszka Miękina, Olga Nykiel i Klaudia Sałaja oraz nauczyciele: Barbara Latocha, Joanna Brytan i Agnieszka Piłat. W jego przygotowaniu brał udział także Grzegorz Leśniak.

Zarówno panie z KGW, jak i nasi debiutanci – Zespół Szkół – zdobyli wyróżnienie. A ci, którzy przyszli do hali sportowej przy szkole Średniawskiego w Myślenicach, aby skosztować wielkanocnych smaków powiatu myślenickiego – zapewne mają już niejeden pomysł na kolejną regionalną potrawę na swoim rodzinnym stole.

Organizatorami Przeglądu byli: Terenowy Zespół Doradztwa Rolniczego MODR w Myślenicach, Starostwo Powiatowe w Myślenicach i Zespół Szkół im.  Andrzeja Średniawskiego z Myślenic.

(k)

 

Galeria: 

 XIII Konkurs Potraw Regionalnych
 XIII Konkurs Potraw Regionalnych
 XIII Konkurs Potraw Regionalnych
 XIII Konkurs Potraw Regionalnych
 XIII Konkurs Potraw Regionalnych
 XIII Konkurs Potraw Regionalnych
 XIII Konkurs Potraw Regionalnych
 XIII Konkurs Potraw Regionalnych
 XIII Konkurs Potraw Regionalnych
 XIII Konkurs Potraw Regionalnych
 XIII Konkurs Potraw Regionalnych
 XIII Konkurs Potraw Regionalnych
 XIII Konkurs Potraw Regionalnych
 XIII Konkurs Potraw Regionalnych
 XIII Konkurs Potraw Regionalnych
 XIII Konkurs Potraw Regionalnych
 XIII Konkurs Potraw Regionalnych
 XIII Konkurs Potraw Regionalnych
 XIII Konkurs Potraw Regionalnych