16 października na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Żywności ustanowiony przez FAO (Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa). Jego celem jest pogłębianie świadomości społecznej na temat globalnych problemów żywnościowych oraz wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i ubóstwem, którą można podjąć na lokalnym gruncie.
Również Szkoła Podstawowa w Dobczycach włączyła się w akcje organizowane w tym dniu w całej Polsce, organizując happening ,,Talent do niemarnowania żywności”. Podczas akcji uczniowie rozdawali ulotki z przepisami, propagowali ideę niemarnowania żywności na dobczyckim targu oraz zapraszali na degustację potraw przygotowanych z niewykorzystanych artykułów spożywczych.
Tego, jak nie marnować jedzenia, dowiemy się m.in. ze strony internetowej: www.niemarnuje.pl. Pomoże nam w tym kalkulator porcji i aplikacje służące do przygotowywania list zakupów.