Święta wielkanocne czuć w powietrzu. To nie tylko zapach wszędobylskiej wiosny – to także zapachy tych potraw, które odpowiednio wcześniej należy przygotować, aby móc się nimi radować w czasie wielkanocnego śniadania. Wśród takich zapachów przyszło pracować komisji, która w niedzielę 22 marca oceniała koszyki wielkanocne w XIII Powiatowym Konkursie Potraw Regionalnych „Koszyk ze święconym na Wielkanocnym Stole”. W konkursie tym naszą gminę reprezentowały Koło Gospodyń Wiejskich z Brzączowic oraz Zespół Szkół im. Józefa Tischnera.
Na stole pań z Brzączowic, który pod względem smaków zyskał bardzo wysokie oceny, stanęły: mazurek kokosowy, jajka faszerowane, chrzanówka, swojska, niezwykle aromatyczna szynka, śledzie, wspaniałe sałatki. Nie zabrakło swojskiego chleba – a w koszyczku, który ozdobiony został obficie zielenią bukszpanu było wszystko, co w „święconce” winno się znaleźć: kiełbasa, szynka, masło, baranek, babka, chleb i oczywiście pisanki.
W konkursie, po raz pierwszy – co podkreślali organizatorzy – wzięli udział uczniowie z Zespołu Szkół z Dobczyc. To była druga szkoła, obok reprezentantów współorganizatora, którym jest ZS im. Średniawskiego w Myślenicach. Panie z kół gospodyń, które oglądały wypieczony przez naszych uczniów koszyk podkreślały, że ważne jest, iż młodzież chce podtrzymywać tradycje regionu.
Jury, oceniając koszyki, brało pod uwagę: regionalność, dbałość o tradycję, techniki zdobienia, ogólną ocenę wizualną koszyka, regionalny i tradycyjny charakter potraw na stole wielkanocny, sposób prezentacji stoiska. Smaki brzączowickiego stołu utrafiły w gusta komisji konkursowej, a koszyk, który wypiekły uczennice z Zespołu Szkół był – jak zaznaczyła Komisja – wyjątkowy. Co ważne – znalazła w nim swoje miejsce dobczycka Koza.
Koło Gospodyń Wiejskich z Brzączowic pojechało do Myślenic w składzie: Stanisława Płatek, Agnieszka Kiszka, Maria Żądło, Anna Kordula, Maria Płoskonka, Zofia Suder.
- W tych konkursach, w których bierzemy udział, nie jest tak ważne to, żeby wygrać, ale przede wszystkim, że się pokażemy, jako Koło Gospodyń, że zaprezentujemy co robimy – powiedziała nam Maria Żądło.
Zespół Szkół „Tischnera” reprezentowały uczennice: : Agnieszka Miękina, Olga Nykiel i Klaudia Sałaja oraz nauczyciele: Barbara Latocha, Joanna Brytan i Agnieszka Piłat. W jego przygotowaniu brał udział także Grzegorz Leśniak.
Zarówno panie z KGW, jak i nasi debiutanci – Zespół Szkół – zdobyli wyróżnienie. A ci, którzy przyszli do hali sportowej przy szkole Średniawskiego w Myślenicach, aby skosztować wielkanocnych smaków powiatu myślenickiego – zapewne mają już niejeden pomysł na kolejną regionalną potrawę na swoim rodzinnym stole.
Organizatorami Przeglądu byli: Terenowy Zespół Doradztwa Rolniczego MODR w Myślenicach, Starostwo Powiatowe w Myślenicach i Zespół Szkół im. Andrzeja Średniawskiego z Myślenic.
(k)